Projekt vznikl za podpory Evropského sociálního fondu

Rozvod a emoce

Období rozchodu či rozvodu je velmi náročné a je proto přirozené, že přináší spoustu silných emocí. Můžete se cítit frustrovaně, mít vztek na toho druhého, mít strach z toho, co na to řekne okolí, a že vás lidé odsoudí, mít obavy z budoucnosti, pocit že vás ten druhý vůbec neposlouchá. Musíte řešit, jak to bude s dětmi, jak se společným majetkem, jak to potom dál zvládnete finančně…

Všechno, co prožíváte, je v pořádku, ač je to pro vás velmi náročné. Děje se to často i jiným lidem, co se ocitají v podobné situaci. Nemusíte vše zvládat sami, můžete se obrátit na pomoc a podporu odborníků:

  • Psycholog pomůže vám anebo vašemu dítěti lépe zpracovat celou situaci a najít si vlastní cestu, jak vše zvládat. 
  • Mediátor vám pomůže při hledání domluvy s druhým rodičem, zejména na věcech týkajících se péče o dítě, případně společného majetku.

Jak se v tom cítím a co s tím?

Můžete být plní vzteku, smutku, bolesti, bez energie, vaše emoce budou silné. Je užitečné emoce nepotlačovat, ale přijmout je a prožít. Jedná se o dočasný stav a postupně by se měl zlepšovat. Pokud je toho na vás moc anebo to trvá příliš dlouho, obraťte se na odborníka. Pomůže vám, abyste dokázali vše lépe zpracovat a posunuli se vpřed.

Jak se v tom cítí ten druhý?

Také pro toho druhého je s největší pravděpodobností rozchod náročný, zejména pokud máte společné dítě. Jestliže jste spolu strávili několik let v partnerském vztahu, bude vám oběma trvat delší dobu, než vše zpracujete a dokážete se spolu bavit normálně.

Jak to zvládnout?

  • Využijte podporu svých blízkých dospělých. Nestavte své dítě do role náhradních partnerů nebo rodičů. Nebojte se požádat o podporu kamarády, kamarádky a se svými dospěláckými starostmi se svěřovat jim.
  • Oddělujte partnerskou a rodičovskou roli. Nepřenášejte pocity, které máte vůči bývalému partnerovi/partnerce na dítě, ale zpracovávejte si je s přáteli nebo psychologem. Když je potřeba zastávat rodičovskou roli, odložte zranění, která patří do partnerství.
  • Dopřejte si péči, najděte si koníček, u kterého se trochu odreagujete, buďte v kontaktu s přáteli. Převezměte zodpovědnost za to, co můžete ovlivnit.